
Susanne van der Laan
Susanne van der Laan is 50 jaar en heeft scheikunde gestudeerd
Ze wilde wat anders met haar scheikundekennis, na jarenlang docent te zijn geweest op het Andreascollege in Katwijk. Zo werd ze ambtenaar luchtkwaliteit in haar woonplaats Voorhout, gemeente Teylingen. Bij de Omgevingsdienst werkt ze sinds 2006 als adviseur milieukwaliteit. Een paar jaar geleden kwam daar het specialisme flora en fauna (ecologie) bij. Sinds begin 2019 is ze voor adviseur voor de ruimtelijke ordening èn specialist in ecologie en lucht.
Wat doet een adviseur ruimtelijke ordening?
“Wij noemen dat een ROM-adviseur. De gemeente kan mij advies vragen over bouwplannen of bestemmingsplannen als het gaat om milieuzaken. Ik zet vragen uit bij collega’s om aan te geven welke normen er gelden voor onder andere geluid, lucht- en bodemverontreiniging en voor het behoud van planten- en diersoorten.”
Het leukste vind ik de samenwerking met iedereen, intern en bij de gemeente.
“De vraag helder krijgen en met veel mensen samen een goed advies maken, vind ik uitdagend. Daarvoor moet je wel een brede interesse hebben, zodat je langzamerhand alle elementen van het advies kunt plaatsen. Ik moet zeggen dat ik nog steeds bijleer in dat opzicht.”
Wat is er nog meer belangrijk om je werk goed te kunnen doen?
“Je moet goed met mensen om kunnen gaan en geduldig zijn om een goed advies te produceren. Dat is wel eens lastig met veel strakke deadlines. Want dan heb ik natuurlijk nog mijn specialismes ecologie en luchtkwaliteit. Dat is meer uitzoekwerk, ook juridisch, van achter het bureau. Dat vind ik ook hartstikke leuk.”
Er werken heel erg leuke mensen bij de Omgevingsdienst.
“Collega’s zijn redelijk en hulpvaardig. Je hebt hier niet zoals bij sommige gemeenten een cultuur van ‘kijk mij eens’, van mensen met grote ego’s. Dat maakt de werksfeer hier ontspannen. Je voelt je gelijkwaardig.”