Logo Omgevingsdienst West-Holland schaduw
Omgevingsdienst West-Holland

Samen werken aan een duurzame en veilige leefomgeving

Bij de Omgevingsdienst West-Holland lever je een belangrijke bijdrage om de kwaliteit en veiligheid van de leefomgeving te bewaken en te verbeteren. Tot je werkgebied horen de gemeenten Hillegom, Kaag en Braassem, Katwijk, Leiden, Leiderdorp, Lisse, Nieuwkoop, Noordwijk, Oegstgeest, Teylingen, Voorschoten en Zoeterwoude. Je werkt behalve voor deze gemeenten ook voor de provincie Zuid-Holland. Voor deze opdrachtgevers voer je taken uit op het gebied van vergunningverlening, toezicht, handhaving en advies. Het gaat dan bijvoorbeeld over de kwaliteit van de lucht en de bodem en over mogelijke overlast door luchtverontreiniging, geur, geluid en gevaarlijke stoffen.

Wie is de Omgevingsdienst?

Bij de Omgevingsdienst West-Holland werken ongeveer 130 medewerkers. Zij werken in een ruim en licht kantoor op een steenworp afstand van het station Leiden Centraal en op loopafstand van de gezellige Leidse binnenstad. Binnen de Omgevingsdienst heerst een informele sfeer, gericht op samenwerking om de dienstverlening te optimaliseren. De deskundigheid is groot.

De ODWH is een organisatie in ontwikkeling. Achter de schermen wordt hard gewerkt om alle opgebouwde kennis nog beter te ontsluiten voor onze opdrachtgevers en de inwoners en bedrijven in de regio.

ODWH’ers hebben veel kennis en zijn voortdurend bezig hun professionaliteit te vergroten. Binnen de organisatie is er veel ruimte om je verder te ontwikkelen.

Collega’s zijn zowel praktisch buiten bezig (toezicht, handhaving) of dienstverlenend, bijvoorbeeld bij het verlenen van een vergunning of subsidie. Ze zijn vaak hoog opgeleid: ze zijn thuis in ruimtelijke planvorming bij gemeenten en provincie of hebben grote kennis van specialismen zoals bodem, geluid of luchtkwaliteit.

De dienstverlenende instelling van medewerkers van de ODWH blijkt uit de grote vaardigheid om zich te verbinden met de vraagstukken van hun opdrachtgevers. Daarnaast zijn ze transparant over wat ze doen en hoe ze het doen.

De Omgevingsdienst is iets voor jou als je

  • je thuis voelt in een informele organisatie met een gemoedelijke sfeer
  • wilt werken vanuit ons kantoor, pal naast het station van Leiden voor de regio Holland-Rijnland, zeg maar tussen Hillegom en Voorschoten
  • geïnteresseerd bent in milieutechnische vraagstukken
  • een werkomgeving zoekt waarin jij je kunt specialiseren en waarin je verder kunt groeien

 

De Omgevingsdienst, voor een veilige leefomgeving

Medewerkers bij Omgevingsdienst West-Holland

Kitty Warmerdam

Wabo-vergunningverlener

Jeannette Vurens

Medewerker ServiceburO

Susanne van der Laan

Adviseur Milieukwaliteit

Kitty Warmerdam

Wabo-vergunningverlener

We zijn gevestigd in een hartstikke leuke stad

Kitty Warmerdam (54 jaar) werkt als ervaren kracht samen met zes andere vergunningverleners exclusief voor de gemeente Noordwijk. Ze werkt samen met inwoners, aannemers en architecten aan plannen die variëren van dakkapel tot nieuwbouwwijk. Zij studeerde HTS Bouwkunde in Amsterdam en woont in Noordwijkerhout.

Ooit begonnen bij de gemeentepolitie Amsterdam, daarna assistent-opzichter bij een woningcorporatie en daarna voor gemeenten aan de slag. Samen met andere collega’s kwam ze vier jaar geleden van de gemeente Noordwijk naar Leiden. Dat was best leuk. Ze had gehoopt dat er meer gemeenten de bouwtaken zouden overdragen. Dat is tot op heden niet gebeurd.

Voor leergierige types is dit een leuk team

De jongste in ons team van vergunningverleners is 25 jaar oud. Binnen het team zijn er verschillende specialismen: sommigen zijn meer juridisch onderlegd, anderen hebben meer technische expertise. “Ik doe beiden. Mijn meerwaarde zit er misschien in dat ik veel inzicht en overzicht heb, als ervaren kracht maar ook door mijn nuchtere aard denk ik. Voor leergierige types is dit een leuk team! Als je wilt, kun je ook meer opleiding en training volgen.”

Milieukennis halen we bij onze andere collega’s binnen de Omgevingsdienst. “Dat is heel gemakkelijk omdat het je collega’s zijn. Bij een gemeente heb je dat niet in huis. Binnen milieu zijn veel verschillende disciplines waar je ook weer andere kanten op kunt ontwikkelen. Van algemene kennis naar heel specialistisch, zoals op het gebied van geluid.”

Technische puzzel

Een lastig bouwplan tot een goed einde brengen, dat vindt ze een leuke, technische puzzel. Plannen vragen overleg tussen veel partijen en wijzigen in de loop van de lange voorbereidingstijd nog al eens. Bijvoorbeeld als gevolg van de brandvoorschriften.

“De komst van de Omgevingswet is voor ons aanleiding om de werkprocessen anders in te richten samen met de gemeente Noordwijk. Daarnaast is het ook zaak dat we de werkprocessen zodanig inrichten dat andere gemeenten daar makkelijk op kunnen aansluiten. Want de belangstelling is er wel.”

Wat maakt jouw baan nog meer aantrekkelijk?

“De collegialiteit bij ons is erg groot. Als de nood aan de man is, pakken we zonder problemen werk van elkaar over. Verder zijn we gevestigd in een hartstikke leuke stad. In je lunchpauze loop je zo de binnenstad in. Vanuit Noordwijkerhout ben in twintig minuten rijden bij een parkeerplek en loop ik binnen een kwartier naar de Omgevingsdienst. Heel fijn is dat.”

Jeannette Vurens

Medewerker ServiceburO

"Ik ben best wel trots op wat we bij de Omgevingsdienst doen"

Jeannette Vurens (58) werkt als medewerker ServiceburO op het secretariaat en woont in Boskoop aan het water met uitzicht op boomkwekerijen. Ze werkt bijna 12,5 jaar bij de Omgevingsdienst West-Holland in Leiden en draagt graag haar steentje bij aan goede zorg voor behoud van de natuur en een gezonde en veilige leefomgeving in de regio.

Jeannette kwam na de havo bij een Amerikaans computerbedrijf op de orderafdeling terecht. Later werd ze fulltime moeder van drie kinderen, toen die oud genoeg waren is ze na 22 jaar als herintreder een MBO opleiding voor assistent management en directiesecretaresse gaan doen.

“Ik heb het heel erg naar mijn zin, ga met plezier naar mijn werk en bijna altijd voldaan naar huis. Ik ben een natuurmens, een buitenmens. Daarom trok deze baan me meer dan andere vacatures bij bijvoorbeeld commerciële bedrijven.”

De Omgevingsdienst helpt onder andere de natuur te beschermen en zorgt voor een gezonde en veilige leefomgeving.

“Dat vind ik belangrijk. Wij doen als dienst de milieutaken voor de omliggende gemeenten, ik draag als medewerker bij de Omgevingsdienst dus ook bij aan een beter milieu. Mijn zoon heeft een eigen hoveniersbedrijf en was niet altijd blij met alle milieuwetgeving waarop wij toezicht houden, omdat hij daarvoor veel moest investeren. Tegen collega’s zei hij dan maar niet dat zijn moeder bij de Omgevingsdienst werkt. Inmiddels heeft hij wel een heel milieuverantwoorde bedrijfsvoering. In de tijd dat mijn schoonvader een kwekerij had, was dat heel anders. Ik vind het bestaan van onze omgevingsdiensten dus van groot belang.”

Jeannette ondersteunt o.a. met drie collega’s het managementteam en andere leidinggevenden.

“Daarnaast werken we net met een nieuw zaaksysteem. Als ServiceburO medewerkers voeren we daarvoor verschillende taken uit en ondersteunen we collega’s. Verder horen ook de receptie en verschillende facilitaire taken bij de werkzaamheden van het secretariaat, waaronder uitgifte van sleutels en pasjes(beheer), wagenparkbeheer, bestellingen en vergaderingen voorbereiden.”

Dit werk vind ik leuk vanwege de grote afwisseling in taken.

“De werksfeer vind ik heel erg prettig. Ik denk dat het komt doordat we laagdrempelige omgangsvormen hebben die de prestaties echt ten goede komen. Ook van nieuwe collega’s hoor ik dat vaak. Verder vind ik vooral de dienstverlenende kant van mijn baan fijn, de hulp aan collega’s en bezoekers per mail, telefonisch of aan de balie. Het is leuk om spin in het web te zijn.”

Susanne van der Laan

Adviseur Milieukwaliteit

"Het leukste vind ik de samenwerking met iedereen, intern en bij de gemeente."

Susanne van der Laan is 50 jaar en heeft scheikunde gestudeerd

Ze wilde wat anders met haar scheikundekennis, na jarenlang docent te zijn geweest op het Andreascollege in Katwijk. Zo werd ze ambtenaar luchtkwaliteit in haar woonplaats Voorhout, gemeente Teylingen. Bij de Omgevingsdienst werkt ze sinds 2006 als adviseur milieukwaliteit. Een paar jaar geleden kwam daar het specialisme flora en fauna (ecologie) bij. Sinds begin 2019 is ze voor adviseur voor de ruimtelijke ordening èn specialist in ecologie en lucht.

Wat doet een adviseur ruimtelijke ordening?

“Wij noemen dat een ROM-adviseur. De gemeente kan mij advies vragen over bouwplannen of bestemmingsplannen als het gaat om milieuzaken. Ik zet vragen uit bij collega’s om aan te geven welke normen er gelden voor onder andere geluid, lucht- en bodemverontreiniging en voor het behoud van planten- en diersoorten.”

Het leukste vind ik de samenwerking met iedereen, intern en bij de gemeente.

“De vraag helder krijgen en met veel mensen samen een goed advies maken, vind ik uitdagend. Daarvoor moet je wel een brede interesse hebben, zodat je langzamerhand alle elementen van het advies kunt plaatsen. Ik moet zeggen dat ik nog steeds bijleer in dat opzicht.”

Wat is er nog meer belangrijk om je werk goed te kunnen doen?

“Je moet goed met mensen om kunnen gaan en geduldig zijn om een goed advies te produceren. Dat is wel eens lastig met veel strakke deadlines. Want dan heb ik natuurlijk nog mijn specialismes ecologie en luchtkwaliteit. Dat is meer uitzoekwerk, ook juridisch, van achter het bureau. Dat vind ik ook hartstikke leuk.”

Er werken heel erg leuke mensen bij de Omgevingsdienst.

“Collega’s zijn redelijk en hulpvaardig. Je hebt hier niet zoals bij sommige gemeenten een cultuur van ‘kijk mij eens’, van mensen met grote ego’s. Dat maakt de werksfeer hier ontspannen. Je voelt je gelijkwaardig.”

Contactinformatie

Bezoekadres
Schipholweg 128
2316 XD LEIDEN

Postadres
Postbus 159
2300 AD LEIDEN

telefoon071-4083100
emailinfo@odwh.nl
websiteodwh.nl/