Logo Gemeente Alphen aan den Rijn schaduw
Gemeente Alphen aan den Rijn

Volop in beweging

“Proberen, experimenteren en in de praktijk ontwikkelen. Spreekt jou dat aan? Kom dan werken in Alphen aan den Rijn, een groene stad met lef. Bij ons is het leuk werken. We leveren toonaangevende dienstverlening en zijn een wendbare organisatie. Dat wil zeggen dat we meebewegen met de ontwikkelingen in de maatschappij en continu vernieuwen. We leren door te doen. Met elkaar werken we samen voor het beste resultaat voor onze inwoners.  

Je zit altijd in een thuisteam met vakcollega’s en een teamleider. Een groot aantal collega’s werkt aan maatschappelijke opgaven in uiteenlopende vakgebieden. Je krijgt bij ons de kans om op basis van je talent ingezet te worden op die opgaven en deel uit te maken van divers samengestelde teams.”

“Samenwerkingsgericht, resultaatgericht, klantgericht en veranderingsbereid. Dat zijn de kerncompetenties van Gemeente Alphen aan den Rijn en de drijfveren van onze medewerkers. Om onze inwoners van dienst te zijn, elke dag opnieuw.”

De kerncompetenties en drijfveren van Gemeente Alphen aan den Rijn

Nieuwste vacatures Alle vacatures »

Medewerker Erfgoedbeleving

Medewerkers bij Gemeente Alphen aan den Rijn

Ingrid Straathof

Communicatieadviseur

Cindy Kok - Dam

Communicatieadviseur

Ingrid Straathof

Communicatieadviseur

Ik vind het leuk om ingewikkelde materie inzichtelijk te maken voor inwoners.

Sinds 2015 werkt Ingrid Straathof bij de gemeente Alphen aan den Rijn als communicatieadviseur. Daarvoor deed ze dat bij de gemeente Uithoorn. Door een training van Werken in het Westen kwam ze in contact met een medewerker van Alphen aan den Rijn. Die tipte haar de vacature. Ingrid: “De training bracht mij dus meer dan kennis en nieuwe vaardigheden.” Ingrid zet zich in Alphen aan den Rijn in voor duidelijke communicatie over Maatschappelijke Ontwikkeling, het Serviceplein (“Dat is een ‘plein’ in ons gemeentehuis waar inwoners terecht kunnen met vragen over werk, inkomen, zorg en onderwijs”), Veiligheid, Toezicht en Handhaving en Participatie.

“Ik vind het leuk om ingewikkelde materie inzichtelijk te maken voor inwoners. Bijvoorbeeld over de transitie en transformatie van het sociale domein. Veel taken in zorg en welzijn zijn vanuit het Rijk naar gemeenten gegaan. Dat vraagt veel uitleg. Binnen Alphen aan den Rijn werken we bijvoorbeeld met een testpanel buiten het gemeentehuis om te testen of we helder communiceren. Dat werkt goed. Het menselijk contact in de functie vind ik leuk. Zo vraag ik bijvoorbeeld geregeld op het Serviceplein na wat er leeft. En bekijk daarna onze website of die informatie al tussen de veel gestelde vragen staat.“

Ingrid moest in het begin wennen aan de grootte van de organisatie. “Ik kwam van een paar honderd collega’s naar 1000. Het was even zoeken hoe de samenwerking dan gaat met zoveel medewerkers, ook binnen ons team. Het communicatieteam bestaat uit 16 collega’s, waarvan 3 mannen. Daar zijn we zuinig op! Positief vind ik dat in Alphen aan den Rijn op basis van vertrouwen wordt gewerkt en er ruimte is voor ontwikkeling. We hebben zelfs een ontwikkelcentrum waar je altijd kan binnenlopen. Bijvoorbeeld om een cursus te bespreken of om een boek te lenen.”

Cindy Kok - Dam

Communicatieadviseur

“Ik ben nu een flinke promotor van werken voor een gemeente. Nooit gedacht!”

Cindy Kok - Dam houdt van veel verschillende dingen doen. Dat kan ze op en top in haar functie als communicatieadviseur bij Gemeente Alphen aan den Rijn. “Bovendien met veel voldoening,” aldus Cindy. “Het werk dat je bij een gemeente doet, heeft altijd een connectie met de lokale samenleving. Dat vind ik heel mooi. Die connectie vond ik niet eerder in functies binnen een commerciële werkomgeving.” 

Cindy hoorde tijdens haar vorige baan in het recruitment vak enthousiaste verhalen van kandidaten over projecten bij de gemeente. Die verhalen spraken haar zo aan dat het haar missie werd om zelf ook voor de gemeente aan de slag te gaan. “Oh, maar dat is leuk, wat jij doet,” dacht ze dan. “Helemaal niet stoffig, traag en saai, zoals gemeenten nogal eens worden bestempeld.” Cindy wist dus dat ze voor de gemeente wilde werken en bereikte haar doel.  “Al die stoffige stempels die gemeenten krijgen, poets ik nu hard weg. Ik ben een enorme promotor van werken voor een gemeente op verschillende verjaardag borrels.” zegt ze lachend.  

Cindy studeerde facility management. Vervolgens deed ze een master  communicatie en rondde die cum laude af. “Ik deed de studie vooral, omdat die binnen de sociale wetenschappen valt. Mensen positief stimuleren ligt me.” Daarvoor krijgt ze ook alle ruimte binnen Gemeente Alphen aan den Rijn en dat waardeert ze sterk. Daarnaast is het werken als communicatieadviseur bij Gemeente Alphen aan den Rijn heel afwisselend, dus Cindy zit op haar plek: “Afwisselend werk vind ik in werken op strategisch, tactisch en uitvoerend niveau, events organiseren, sparren met leveranciers, noem maar op! En als je van aanpakken houdt en overtuigend bent in wat je voor ogen hebt, krijg je hier veel vrijheid. Zo legde ik ideeën voor aan de gemeentesecretaris tijdens een centrale bijeenkomst. En die pakte hij ook op. Dat werkte enorm stimulerend voor mij als young professional, dus dat doe ik nu vaker.”

Contactinformatie

Bezoekadres
Stadhuisplein 1
2405 SH ALPHEN AAN DEN RIJN

Postadres
Postbus 13
2400 AA ALPHEN AAN DEN RIJN

telefoon14 0172
emailgemeente@alphenaandenrijn.nl
websitewww.alphenaandenrijn.nl/