Maak kennis met ons

Rebecca van Nie

Beleidsmedewerker Omgeving

Gemeente Nieuwkoop

Lenny Bos

Teamleider ingenieursbureau

Gemeente Katwijk

Inge Koehorst

Trainee

Omgevingsdienst West-Holland

Rebecca van Nie

Beleidsmedewerker Omgeving, 

Gemeente Nieuwkoop

“Je mag hier gelijk veel doen, ook al ben je starter”

Rebecca van Nie startte na haar studie Planologie in een traineeship bij gemeente Nieuwkoop. De mogelijkheid om te blijven, werd voor haar werkelijkheid en inmiddels werkt Rebecca er twee jaar. “Werken bij een gemeente stond niet direct op mijn wensenlijstje. Terugkijkend op de stappen die ik heb gezet ben ik heel tevreden. Iets met politiek zat er blijkbaar toch wel in voor me. Mijn opa was ooit wethouder en vanuit mijn studiekeuze is werken als Beleidsmedewerker Omgeving ook niet onlogisch. Het is dus mooi in elkaar gevallen en bovendien bij een heel leuke gemeente.”

Als Beleidsmedewerker Omgeving is Rebecca in een nieuw project doorgegroeid vanuit haar traineeship. Ze mag de nieuwe Omgevingswet die in 2021 in de uitvoer komt, mee helpen implementeren in de organisatie. Ook het maken van een omgevingsvisie via een uitgebreid participatietraject en het experimenteren met de opvolger van het bestemmingsplan, namelijk het omgevingsplan, is een uitdaging voor de komende periode. “Ik heb hier in die twee jaar al enorm veel geleerd en het leuke is dat in Nieuwkoop je alle ruimte krijgt om te groeien. Er wordt bijvoorbeeld in je geïnvesteerd met cursussen die je kan volgen. En binnen de relatief kleine gemeente heb je ook  grote  verantwoordelijkheid over je functiegebied. Je werkt hier niet met z’n tienen op eenzelfde functie, zoals bij grotere gemeenten het geval is. De andere kant van de medaille is dat je dan niet altijd kan sparren, maar over het algeheel word je er groot van” lacht Rebecca.

In haar functie heeft Rebecca overleg met alle lagen van de organisatie. Van klankbordgroepen met de gemeenteraad, tot afdeling communicatie, directie- en bestuursleden. “Dat maakt de functie vooral zo leuk; dat het voor iedereen een nieuwe wet is die nog in de vingers gekregen moet worden. Daarnaast vind ik de combi van lezen, overleggen, schrijven en presenteren erg leuk.“ Rebecca heeft kort gezegd geen spijt van haar sollicitatie en ontmoet graag nieuwe collega’s die ook hun binding met Nieuwkoop uitstralen op de werkvloer.

Lenny Bos

Teamleider ingenieursbureau, 

Gemeente Katwijk

“Als je het binnen goed doet, zie je dat buiten terug.”

Lenny Bos werkt sinds begin 2018 in Katwijk. Ze startte na haar studie als trainee bij de gemeente Rotterdam. Daar heeft ze meerdere werkplekken gezien en ontdekte dat de technische hoek haar goed ligt. Niet het eerste wat je verwacht van een afgestudeerde sociaal psycholoog.

Lenny: “Juist het concrete spreekt me aan in dit vak. De resultaten van wat je plant en beheert zijn goed zichtbaar.” Op de afdeling wordt bijvoorbeeld gepland wanneer een weg opnieuw geasfalteerd moet worden of een riool vervangen. Vervolgens pakt het andere deel van de afdeling dat op. “Ik heb zelf niet de technische achtergrond, maar ik zet me er als teamleider volledig voor in dat iedereen goed en met plezier zijn werk kan doen. Daarbij vind ik het leuk om het beste in iedereen naar boven te halen, zodat ieders talenten benut worden.” De overstap naar gemeente Katwijk ervaart ze positief. Naast dat het vakgebied overzichtelijk is, is de gemeentelijke organisatie dat ook.  “We werken hier met 450 collega’s. De lijnen zijn kort, waar ik in Rotterdam wel met vier of vijf afdelingen te maken had voor dezelfde taken.”

Vanuit haar eigen ervaring, raadt ze het werkzoekenden aan om bij gemeente Katwijk te solliciteren. “De organisatie is gericht op innovatie en samen oplossingen vinden. En is absoluut niet behoudend, zoals veel mensen Katwijk bestempelen.” Dat spreekt misschien ook wel uit het feit dat Lenny als vrouw van nog geen 30 als teamleider werkt op de met name mannelijke afdeling. “We werken hier in goede harmonie samen. Wat we binnen goed doen, zien we buiten net zo terug. Soms wordt er iets teveel op het samenwerken gericht. Als je hier komt werken, kan je dus ook bijdragen in het wat meer zakelijk worden.”

Inge Koehorst

Trainee, 

Omgevingsdienst West-Holland

"Het is heel tof en leerzaam om de verantwoordelijkheid over zo’n grote opdracht te krijgen"

Inge Koehorst startte in januari als trainee bij de Omgevingsdienst. Ze werkt mee aan een project van RRE, waarin zeven gemeentes tegoedbonnen aan haar inwoners uitdelen om kleine energiebesparende maatregelen mee te doen. ‘Tijdens mijn allereerste gesprek met mijn projectmanager, Bart, vertelde ik over mijn master toegepaste cognitieve psychologie. Daarbij houd je je veel bezig met gebruikersonderzoeken. Bart zei toen meteen: ik heb waarschijnlijk hulp nodig bij de evaluatie, lijkt dat je wat?’ vertelt ze. ‘Dat leek me heel interessant, dus dat wilde ik graag doen. Het is een groot project, want er zijn zeven gemeentes bij betrokken. We vragen alle inwoners die meededen om hun mening: wat kan in het vervolg beter? Ik heb ook een korte enquête naar de andere trainees gestuurd, met de vraag hoe zij het vonden om aan dit project te werken. Ik vind het heel goed dat er zoveel aandacht voor de verbeterpunten is. Daarnaast vind ik het heel tof en leerzaam om de verantwoordelijkheid over zo’n grote opdracht te krijgen.’

Leuke mensen
Vanwege de coronamaatregelen werkt Inge vanuit huis. Ook inwerken ging volledig digitaal. ‘Dat was natuurlijk best gek. In het begin vond ik het ook wel lastig, want ik merkte dat ik me toch wel bezwaard voelde vragen te stellen. Die drempel is, vooral in het begin, online toch hoger. Maar inmiddels is dat anders. Ik werk samen met een leuke groep mensen, dat is heel prettig. We plannen ook regelmatig een moment op Teams om gewoon even bij te kletsen.’