Maak kennis met ons

Jaimie Reinders

Milieutechnisch medewerker

Omgevingsdienst West-Holland

Kitty Warmerdam

Wabo-vergunningverlener

Omgevingsdienst West-Holland

Jeannette Vurens

Medewerker ServiceburO

Omgevingsdienst West-Holland

Jaimie Reinders

Milieutechnisch medewerker, 

Omgevingsdienst West-Holland

“Ik ben ook lekker veel buiten. En ik geniet van het persoonlijke contact en de verschillende soorten situaties waarin ik moet optreden.”

Toezichthouder Jaimie (31) werkt sinds 2016 bij de ODWH en is toezichthouder Milieu. Zijn werk speelt zich meestal af bij horecabedrijven, maar hij keurt ook vuurwerk en de opslag daarvan. De Zoetermeerder vertelt over samenwerken, boetes opleggen en piketdiensten.

Jaimie is 31 jaar, woont in Zoetermeer en werkt sinds 2016 bij de Omgevingsdienst.

Hij is toezichthouder op het gebied van milieu en studeerde MBO Milieu en Ruimte bij het  Wellantcollege. Tijdens zijn schooljaren liep hij stage bij de Milieudienst Rijnmond (DCMR). Later haalde hij HAMIL Handhaving Milieu, een HBO opleiding. Jaimie heeft zes jaar gewerkt bij de gemeente Katwijk voor hij met de andere milieucollega’s meekwam naar de Omgevingsdienst West-Holland.

Elke toezichthouder Milieu heeft zijn eigen specialiteit.

Jaimie controleert horeca-ondernemingen die mogelijk geluidsnormen overschrijden in en voor de gemeente Leiden. “Ik ga op geluidsklachten af via onze eigen klachtenlijn of via de horecaklachtenlijn van de gemeente. In samenwerking met politie, brandweer en handhavers van de gemeente bepalen we onze aanpak. Alleen al zo’n overleg is heel handig en interessant. Soms ga ik mee met een geluidsspecialist, dat is ook heel leerzaam.”

Mijn rol is om horecabedrijven aan te schrijven als er veel klachten zijn.

“Ik ben vaak de eerste die contact heeft met de klager en soms ben ik ook de eerste die de ondernemer spreekt. Zo’n ondernemer krijgt van mij een laatste waarschuwing, voordat we namens de gemeente boetes gaat opleggen. Vaak zijn het gigantisch hoge boetes, dan zien de ondernemers ons als de boeman. Het geeft me dan voldoening als ik zo’n zaak tot een goed einde kan brengen voor beide partijen.”

Ik hou me ook bezig met het toezicht op vuurwerkevenementen en vuurwerkopslag.

“Voor bruiloften en partijen, voor Koningsdag of op het strand, maar vanaf november ook voor oudejaarsavond. Soms moet ik de helft van een partij afkeuren omdat het te zwaar is. Dan wist de ondernemer het wel maar hij probeerde hij het toch.”

Sinds kort heb ik piketdiensten van een week.

“Mijn eerst oproep ging over de kerk in Hoogmade die in brand stond. Wij kijken dan of er asbest, lood of andere schadelijke stoffen vrijkomen.”

Ik heb een hele diverse baan

“Ik ben ook lekker veel buiten. En ik geniet van het persoonlijke contact en de verschillende soorten situaties waarin ik moet optreden.”

Bij de Omgevingsdienst krijg je genoeg kansen om opleidingen te doen vindt Jaimie.

En hij heeft leuke collega’s. “Van de oudere collega’s kan ik veel leren, ik zou niet willen dat ze tegelijk met pensioen gingen. Maar het is wel leuk dat er steeds meer jonge collega’s bijkomen.”

Kitty Warmerdam

Wabo-vergunningverlener, 

Omgevingsdienst West-Holland

We zijn gevestigd in een hartstikke leuke stad

Kitty Warmerdam (54 jaar) werkt als ervaren kracht samen met zes andere vergunningverleners exclusief voor de gemeente Noordwijk. Ze werkt samen met inwoners, aannemers en architecten aan plannen die variëren van dakkapel tot nieuwbouwwijk. Zij studeerde HTS Bouwkunde in Amsterdam en woont in Noordwijkerhout.

Ooit begonnen bij de gemeentepolitie Amsterdam, daarna assistent-opzichter bij een woningcorporatie en daarna voor gemeenten aan de slag. Samen met andere collega’s kwam ze vier jaar geleden van de gemeente Noordwijk naar Leiden. Dat was best leuk. Ze had gehoopt dat er meer gemeenten de bouwtaken zouden overdragen. Dat is tot op heden niet gebeurd.

Voor leergierige types is dit een leuk team

De jongste in ons team van vergunningverleners is 25 jaar oud. Binnen het team zijn er verschillende specialismen: sommigen zijn meer juridisch onderlegd, anderen hebben meer technische expertise. “Ik doe beiden. Mijn meerwaarde zit er misschien in dat ik veel inzicht en overzicht heb, als ervaren kracht maar ook door mijn nuchtere aard denk ik. Voor leergierige types is dit een leuk team! Als je wilt, kun je ook meer opleiding en training volgen.”

Milieukennis halen we bij onze andere collega’s binnen de Omgevingsdienst. “Dat is heel gemakkelijk omdat het je collega’s zijn. Bij een gemeente heb je dat niet in huis. Binnen milieu zijn veel verschillende disciplines waar je ook weer andere kanten op kunt ontwikkelen. Van algemene kennis naar heel specialistisch, zoals op het gebied van geluid.”

Technische puzzel

Een lastig bouwplan tot een goed einde brengen, dat vindt ze een leuke, technische puzzel. Plannen vragen overleg tussen veel partijen en wijzigen in de loop van de lange voorbereidingstijd nog al eens. Bijvoorbeeld als gevolg van de brandvoorschriften.

“De komst van de Omgevingswet is voor ons aanleiding om de werkprocessen anders in te richten samen met de gemeente Noordwijk. Daarnaast is het ook zaak dat we de werkprocessen zodanig inrichten dat andere gemeenten daar makkelijk op kunnen aansluiten. Want de belangstelling is er wel.”

Wat maakt jouw baan nog meer aantrekkelijk?

“De collegialiteit bij ons is erg groot. Als de nood aan de man is, pakken we zonder problemen werk van elkaar over. Verder zijn we gevestigd in een hartstikke leuke stad. In je lunchpauze loop je zo de binnenstad in. Vanuit Noordwijkerhout ben in twintig minuten rijden bij een parkeerplek en loop ik binnen een kwartier naar de Omgevingsdienst. Heel fijn is dat.”

Jeannette Vurens

Medewerker ServiceburO, 

Omgevingsdienst West-Holland

"Ik ben best wel trots op wat we bij de Omgevingsdienst doen"

Jeannette Vurens (58) werkt als medewerker ServiceburO op het secretariaat en woont in Boskoop aan het water met uitzicht op boomkwekerijen. Ze werkt bijna 12,5 jaar bij de Omgevingsdienst West-Holland in Leiden en draagt graag haar steentje bij aan goede zorg voor behoud van de natuur en een gezonde en veilige leefomgeving in de regio.

Jeannette kwam na de havo bij een Amerikaans computerbedrijf op de orderafdeling terecht. Later werd ze fulltime moeder van drie kinderen, toen die oud genoeg waren is ze na 22 jaar als herintreder een MBO opleiding voor assistent management en directiesecretaresse gaan doen.

“Ik heb het heel erg naar mijn zin, ga met plezier naar mijn werk en bijna altijd voldaan naar huis. Ik ben een natuurmens, een buitenmens. Daarom trok deze baan me meer dan andere vacatures bij bijvoorbeeld commerciële bedrijven.”

De Omgevingsdienst helpt onder andere de natuur te beschermen en zorgt voor een gezonde en veilige leefomgeving.

“Dat vind ik belangrijk. Wij doen als dienst de milieutaken voor de omliggende gemeenten, ik draag als medewerker bij de Omgevingsdienst dus ook bij aan een beter milieu. Mijn zoon heeft een eigen hoveniersbedrijf en was niet altijd blij met alle milieuwetgeving waarop wij toezicht houden, omdat hij daarvoor veel moest investeren. Tegen collega’s zei hij dan maar niet dat zijn moeder bij de Omgevingsdienst werkt. Inmiddels heeft hij wel een heel milieuverantwoorde bedrijfsvoering. In de tijd dat mijn schoonvader een kwekerij had, was dat heel anders. Ik vind het bestaan van onze omgevingsdiensten dus van groot belang.”

Jeannette ondersteunt o.a. met drie collega’s het managementteam en andere leidinggevenden.

“Daarnaast werken we net met een nieuw zaaksysteem. Als ServiceburO medewerkers voeren we daarvoor verschillende taken uit en ondersteunen we collega’s. Verder horen ook de receptie en verschillende facilitaire taken bij de werkzaamheden van het secretariaat, waaronder uitgifte van sleutels en pasjes(beheer), wagenparkbeheer, bestellingen en vergaderingen voorbereiden.”

Dit werk vind ik leuk vanwege de grote afwisseling in taken.

“De werksfeer vind ik heel erg prettig. Ik denk dat het komt doordat we laagdrempelige omgangsvormen hebben die de prestaties echt ten goede komen. Ook van nieuwe collega’s hoor ik dat vaak. Verder vind ik vooral de dienstverlenende kant van mijn baan fijn, de hulp aan collega’s en bezoekers per mail, telefonisch of aan de balie. Het is leuk om spin in het web te zijn.”