Maak kennis met ons

Maaike Redeker

Recordmanager, Applicatiebeheerder en Toerismebeleidsmedewerker

Gemeente Noordwijkerhout

Klaas Overbeek

Raadsadviseur & commissiegriffier Welzijn

Gemeente Teylingen

Ruben Ploeg

Trainee

Gemeente Alphen aan den Rijn

Maaike Redeker

Recordmanager, Applicatiebeheerder en Toerismebeleidsmedewerker, 

Gemeente Noordwijkerhout

“Je werkt hier als medewerker bijna allemaal in een soort duobaan. Bij een relatief kleine gemeente is veel verschillend werk te doen.”

Maaike Redeker stapte begin 2016 als externe medewerker voor het eerst het gemeentehuis van Noordwijkerhout in. De ‘klik’ ontstond en inmiddels is ze er in vaste dienst als medewerker. “Het leuke aan werken voor een relatief kleine gemeente als Noordwijkerhout vind ik de flexibiliteit. Je werkt hier als medewerker bijna allemaal in een soort duobaan. Je pakt het werkt op dat gedaan moet worden en dat bij je past. Daarbij geldt: als je het niet meer redt binnen je vaste taken, dan wordt een externe ingehuurd. Dit laatste heeft vooral te maken met een fusie met de gemeente Noordwijk in 2019 die op stapel staat.” 

Maaike rondde in 2013 het HBO Toerisme af. “Helaas was daar op dat moment niet veel werk in te vinden. Ik ben daarom een andere studie gestart, namelijk informatiemanagement.” Toevallig of niet, bij gemeente Noordwijkerhout werkt ze nu in beide functiegebieden. Als Recordmanager zorgt ze ervoor dat alle in- en uitgaande informatiestromen in het gemeentehuis van goede kwaliteit zijn en dat ze op een juiste manier worden vastgelegd. “Metadata, zoals NAW-gegevens, moeten allemaal van een goede kwaliteit zijn. We voeren controles uit en helpen medewerkers om gegevens goed te documenteren. Ik heb daar bijvoorbeeld ook trainingen voor gegeven, zodat iedereen dezelfde uitgangspunten heeft. De werkwijze was eerst te verschillend, dus een nieuwe aanpak was nodig.” Maaike werkt één dag per week als beleidsmedewerker in toerisme. Waar ze met het informatiemanagement intern bezig is, werkt ze op dat vlak vooral met externe partijen. Maaike: “Zoals met andere gemeenten in de bollenstreek. Samen verbeteren we bijvoorbeeld alle toeristische routes voor het komende seizoen uit. Omdat we in een duinengebied zitten, werken we met meerdere partijen samen, denk aan het hoogheemraadschap en de provincie.” Maaike zit naast haar duobaan in de Ondernemingsraad. Met de komende fusie met Noordwijk is ook daarin genoeg te doen. “Gelukkig hou ik van veel schakelen en werk ik fulltime” zegt ze lachend.   

Klaas Overbeek

Raadsadviseur & commissiegriffier Welzijn, 

Gemeente Teylingen

Vanuit mijn studie Bestuurskunde zit ik hier helemaal op mijn plek!

Klaas Overbeek werkt sinds 2006 bij de griffie van gemeente Teylingen. Vanuit zijn studie Bestuurskunde en zijn eerdere bestuurswerk voor een politieke partij in Leiden, heeft hij hart voor de lokale politiek. “Als medewerker bij de griffie ben je neutraal en werk je voor alle partijen van de gemeenteraad.”

In Teylingen werkt Klaas samen met nog een raadsadviseur, de griffier en een medewerker. “Het is erg leuk werk, waarbij we alle vier erg betrokken zijn bij de raad. Als er bijvoorbeeld een bewonersbijeenkomst is met raadsleden in een wijk, dan zijn we er alle vier bij. Uit interesse en passie voor ons werk.” Die passie uit zich in hoe Klaas verder vertelt over zijn werk. “Alle dossiers willen we op een goede manier door de raad laten behandelen. We zorgen ervoor dat de voors-en-tegens bekend zijn, zodat een weloverwogen besluit kan worden genomen. Ons doel is dus om dossiers zorgvuldig door de raad te laten komen.” En waarom is Teylingen een mooie gemeente om voor te werken? “Teylingen bestaat uit drie rustige dorpen. Rustig in de zin van rustiek. De inwoners zijn alleszins behalve rustig, grapt hij. Veel van hen zijn bijvoorbeeld actief in het verenigingsleven. Ook is er veel betrokkenheid bij de gemeenteraad. En dat maakt mijn werk natuurlijk nog leuker!”  

Ruben Ploeg

Trainee, 

Gemeente Alphen aan den Rijn

Het is ook heel boeiend om de ervaringen van de andere trainees te horen!

Ruben Ploeg is één van de trainees in gemeente Alphen aan den Rijn. Hij werkt voor een half jaar voor het team bezwaarschriften om werkervaring op te doen in het gemeentehuis. Ruben: “In mijn studie Forensische Criminologie heb ik stage gelopen in penitentiaire inrichtingen. Ook de gevangenis van Alphen aan den Rijn heb ik van binnen gezien in die stage. Daar nam ik vragenlijsten af bij gedetineerden. Vanuit die ‘boze wereld’ is  het behandelen van een bezwaarschrift bij de gemeente heel wat anders. Via onderzoek en administratieve werkzaamheden zie ik aardig wat van de werkinhoud bij de gemeente. Ook ben ik betrokken bij de implementatie van privacywetgeving in de gemeente. Het Europees Parlement en de Raad hebben recentelijk een nieuwe verordening (2016/679) en richtlijn (2016/680) vastgesteld. Ik mag hierbij meewerken- en kijken hoe dit vorm kan krijgen. Allemaal leerzame werkinhoud. Daarnaast is ook verdere kennis op te doen via trainingen zoals ‘Lean Experience’. Het is ook heel boeiend om de ervaringen van de andere trainees te horen!” Kortom, Ruben zit op zijn plek in deze leertijd.